وردپرس چیست؟ 5 مورد از مهم‌ترین دلایل استفاده از آن

ایجاد شده توسط محیا یوسفی در مقالات 1403/08/08
به اشتراک گذاری

طبعاً با شنیدن کلمه‌ی وردپرس (wordpress) پیش از هر چیز پرسش "اصلا وردپرس چیه؟" در ذهن مخاطب خودنمایی می‌کند. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) است و می‌توان از آن برای طراحی و ساخت انواع وب سایت، وبلاگ، فروشگاه‌های آنلاین و ... استفاده کرد.


این نرم‌افزار از انواع منبع باز است که هر کسی می‌تواند آن را برای ایجاد هر نوع وب سایتی به راحتی به کار گیرد. این سیستم مدیریت محتوا به افراد اجازه می‌دهد که بدون نیاز به دانش برنامه‌نویسی به درج و نشر محتوا، ویرایش آن و ... اقدام کنند.


این ویرایشگر وبلاگ به مبتدیان و توسعه‌دهندگان کمک می‌کند که تا با استفاده وردپرس در مقیاس‌های گوناگون وب سایت‌های زیبا و متنوعی ایجاد کنند.


تاریخچه‌ی وردپرس


بگذارید در ابتدا نگاه کوتاهی به تاریخچه‌ی وردپرس و چگونگی تکامل آن این سال‌ها بیندازیم. در واقع داستان پر ماجرای وردپرس در آوریل سال 2003 آغاز شد، زمانی که Matt Mullenweg یک پلتفرم جدید برای وبلاگ‌نویسی ایجاد و آن را در Sourceforge ذخیره کرد؛ از اینجا بود که پروژه‌ی وردپرسی که امروز با آن سر و کار داریم کلید خورد.



بلافاصله پس از آن وردپرس به سرعت شروع به گسترش کرد زیرا کاربران این امکان را داشتند تا پلتفرم مورد نظر را با افزونه‌ها و تم‌ها گسترده‌تر و کامل‌تر سازند. اولین نسخه‌ی وردپرس در سال 2004 منتشر شد که مهمترین ویژگی آن برخورداری از سیستم الگو و معماری افزونه یا پلاگین بود.


تا سال 2005 بیش از 2500 کتاب مرتبط با وردپرس در بازار موجود شد که شامل راهنمای رایگان این نرم‌افزار و سایر موارد بودند. در همین سال تم‌هایی معرفی شدند که به کاربران اجازه می‌دانند تا با استفاده از آن‌ها وب سایت‌های خود را شخصی‌سازی کنند. در سال 2006 افزونه‌های جالبی منتشر شدند که امکان ایجاد پلتفرم‌های تجارت الکترونیک قدرتمندی را برای کاربران فراهم می‌کردند، این امر به رشد سریع فروشگاه‌های آنلاین کمک بسیاری کرد.


در سال 2009، Automattic WooCommerce، محبوب‌ترین افزونه‌ی تجارت الکترونیک وردپرس خریداری شد. در سال 2010، به لطف API سفارشی‌سازی و رویکرد جدید تیم وردپرس به آن، توسعه‌دهندگان شروع به ایجاد چندین مدل سفارشی‌سازی برای ارائه‌ی یک تجربه‌ی ویرایش منحصر به فرد برای کاربران وردپرس و بهبود نسخه‌های قبلی کردند. این تن‌ها بخشی از فرایند تکامل وردپرس است؛ فرایندی که همچنان ادامه دارد و در حال گسترش است.


وردپرس چگونه کار می‌کند؟


وردپرس به گونه‌ای طراحی شده که کار با آن معمولاً برای اکثر کاربران بسیار راحت است. پس از نصب وردپرس در ستون سمت چپ یک صفحه کنترل کاربری آسان به همراه لینک‌هایی به قسمتهای مختلف خواهید دید. از این بخش می‌توانید برای ایجاد صفحات وب سایت خود و یا نوشتن بلاگ پست‌ها استفاده کنید.


همچنین قادر خواهید بود که یک قالب طراحی سایت (تم) برای وب سایت خود انتخاب کنید، هزار تم رایگان در اختیار شما خواهد بود که می‌توانید از میان آن‌ها انتخاب کنید یا حتی از میان تم‌های قیمت‌گذاری شده که البته ویژگی‌های پیشرفته‌تری دارند. با استفاده از این تم‌ها کابران می‌توانند طراحی سایت خود را ادیت و سفارشی کنند.



اما قدرت واقعی وردپرس مربوط به افزونه‌های آن است. افزونه وردپرس چیزی مشابه برنامه‌هایی است که روی تلفن همراه نصب می‌کنید اما با این تفاوت که اینها ویژه‌ی وب سایت هستند و امکان اضافه کردن ویژگی‌ها و عملکردهای جدید به وب سایت را فراهم می‌کنند؛ برای مثال کاربران می‌توانند از افزونه‌های تجارت الکترونیک برای ایجاد یک آنلاین شاپ استفاده کنند. تنها 60000 افزونه رایگان در فهرست وردپرس وجود دارد علاوه بر این افزونه‌های قیمت‌گذاری شده‌ای هم وجود دارند که از پشتیبانی کامل برخوردارند و به طور مرتب به‌روزرسانی می‌شوند.


آمار استفاده از وردپرس در جهان


همانطور که گفتیم وردپرس در مقایسه با پلتفرم‌های مشابه پرکاربردترین نوع است زیرا امکانات و مزایای قابل توجه و در حال گسترشی را اغلب به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهد. آمار نشان می‌دهد که تا سال 2023 بیش از 4/851 میلیون وب سایت وردپرس در سراسر جهان وجود دارد که یعنی دقیقاً 2/43 درصد از فضای اینترنت را در بر می‌گیرند که تخمین زده می‌شود این میزان در سال 2024 به 50 درصد برسد.


97 درصد از وبلاگ‌نویسان از وردپرس استفاده می‌کنند و 69 درصد از کاربران از وردپرس به عنوان سیستم مدیریت محتوای وب سایت خود استفاده می‌کنند. وردپرس 64 درصد از سهم بازار جهانی CMS را در اختیار دارد.



مزایای wordpress چیست؟


حال که دانستیم به طور کل یک سیستم مدیریت محتوا چیست باید بدانید که ده‌ها پلتفرم از این نوع در بازار وجود دارد اما همچنان پرکاربردترین آن‌ها وردپرس است. اگر مایلید بدانید که دلیل محبوبیت نرم‌افزار وردپرس یا طراحی سایت با وردپرس چیست باید از مزایای آن مطلع شوید.


وردپرس بهترین پلتفرم برای مبتدیان و مشاغل کوچک است که ایجاد وب سایت را برای همه‌ی کاربران آسان و قابل دسترس می‌کند و 43 درصد از وب سایت‌ها با استفاده از آن طراحی و ساخته شده‌اند. مهمترین مزایای وردپرس عبارتند از:


1.وردپرس به کاربران آزادی بیشتری می‌دهد


وردپرس یک نرم‌افزار منبع باز و رایگان است که همه می‌توانند برای راه‌اندازی یک وب سایت از آن استفاده کنند، متعلق به یک شرکت واحد نیست بلکه در پشت توسعه‌ی این پروژه یک جامعه‌ی بزرگ وردپرس در کار است. بنیاد وردپرس یک سازمان غیرانتفاعی است که از علائم تجاری و حق چاپ محافظت و پاسداری می‌کند تا از توسعه، استقلال و آزادی مستمر آن اطمینان حاصل کند.



این یعنی شما آزاد هستید که هر طور صلاح می‌دانید از آن استفاده کنید و کنترل و مالکیت کامل وب سایت و محتوای آن را در اختیار خواهید داشت. در خصوص منبع باز بودن این برنامه باید بدانید که نقش افراد در طراحی وردپرس چیست.


در واقع همه می‌توانند در طراحی آن دخیل باشند و این امر امکان گسترش مداوم این پلتفرم را فراهم می‌کند زیرا با وجود این ویژگی هر توسعه دهنده‎ای قادر به اعمال تغییرات در آن خواه بود.


2.کار با وردپرس راحت است


مبتدیان به راحتی قادر خواهند بود که از چالش‌های احتمالی در فرایند یادگیری کار با وردپرس عبور کنند و مدیریت وب سایت خود را به دست بگیرند. این نرم‌افزار داری یک رابط کاربری و طراحی بصری،یک ویرایشگر محتوای WYSIWYG و یک فضای مدیریت محتوای سازگار با سلایق کاربران است. همچنین با استفاده از آن از تعداد زیادی کمک و پشتیبانی رییگان برخودار خواهید بود.


3.وردپرس فوق‌العاده انعطاف‌پذیر است


وردپرس امکان استفاده از انواع تم‌ها و افزونه‌ها را برای شما فراهم خواهد کرد و این بدان معنی است که شما می‌توانید از بین هزاران قالب حرفه‌ای طراحی شده یکی را برای وب سایت خود انتخاب کنید.



افزونه به کاربران امکان اضافه کردن ویژگی‌های مختلف به وب سایت را می‌دهند، اکثر آن‌ها رایگان هستند اما می‌توانید از انواع پولی آن‌ها نیز استفاده کنید که ویژگی‎‌های منحصر به فردی دارند و به طور ویژه پشتیبانی می‌شوند. شما می‌توانید با استفاده از آن‌ها صفحات وب سفارشی طراحی کنید، قالب‌های سفارشی ایجاد کنید، و بدون نوشتن هیچ کدی صفحات حرفه‌ای بسازید.


4.وردپرس چند زبانه است


وردپرس به بیش از 70 زبان ترجمه شده و شما به هنگام نصب به راحتی قادر به انتخاب زبان مورد نظر خود هستید و نیز با مراجعه به صفحه‌ی تنظیمات قادر به تغییر آن زبان خواهید بود.


کاربران می‌توانند برای بخش مدیریت وردپرس یک زبان انتخاب کنند و در عین حال یک وب سایت با زبانی دیگر ایجاد کنند، همچنین می‌توانند از یک افزونه‌ی چند زبانه برای ایجاد یک وب سایت چند زبانه استفاده کنند. علاوه بر این مضامین و افزونه‌های وردپرس هم قابل ترجمه هستند و به بسیاری از زبان‌ها ترجمه شده‌اند.


5.استفاده از وردپرس مقرون به صرفه است


معمولاً پلتفرم‌های مشابه وردپرس با قیمت‌های متفاوتی عرضه می‌شوند که باید به طور ماهیانه و برای مجموعه ثابتی از ویژگی‌ها پرداخت شوند. در حالی که با وردپرس قادر به استفاده از افزونه‌هایی خواهید بود که اکثراً رایگان هستند یا جایگزین‌های رایگان دارند علاوه برای در صورت پرداخت ماهیانه قادر به استفاده از سطح در حال گسترشی از ویژگی‌ها هستید و این شرایط با شما کمک می‌کند که هزینه‌های وب سایت خود را به راحتی کنترل کنید.


می‌توانید با خدمات رایگان شروع به کار کنید و پس از این که وب سایت شما شروع به رشد و کسب درآمد کرد برای ارتقای سرویس خود یا خرید قالب‌ها و افزونه‌های قیمت‌گذاری شده در وردپرس هزینه پرداخت کنید.


امنیت وردپرس چگونه است؟


وردپرس برای استفاده کاملاً امن و قابل استفاده است. CMS به‌روزرسانی‌هایی را به طور منظم ارائه می‌دهد تا مشکلات امنیتی شناخته شده را مرتفع کند. اما حفظ امنیت پلتفرم اصلی تنها بخش کوچکی از آسیب‌پذیری‌های امنیتی را پوشش می‌دهد و متأسفانه توسعه‌پذیری وردپرس و افزونه‌ها یا پلاگین‌ها و تم‌های متنوع می‌تواند مسائل امنیتی گسترده‌ای برای وردپرس ایجاد کند.



اما به طور کل پاسخ به این سؤال که آیا وردپرس امن است یا نه در درجه‌ی اول به کاربران و مالکان وب سایت‌ها بستگی دارد. تعداد افزونه‌ها، تم‌ها و دیگر مؤلفه‌های توسعه‌پذیری که کاربران برای نصب انتخاب می‌کنند، تعداد دفعاتی که نرم‌افزار سایت خود را پچ و به‌روزرسانی و مشکلات احتمالی آن را رفع می‌کنید در امنیت آن تعیین کننده هستند.


شما با انجام برخی کارها و رعایت پاره‌ای نکات می‌توانید از امنیت وردپرس و وب سایت خود اطمینان حاصل کنید مثلاً وردپرس و افزونه‌ها را به طور مرتب و به وقع به‌روزرسانی کنید، همیشه از رمزهای عبور قوی و مجوزهای کاربر استفاده کنید، با افزونه رایگان WordPress ReCaptcha Integration امنیت آن را افزایش دهید، کلیدهای امنیتی را فعال کنید، گزینه احراز هویت دو مرحله‌ای را فعال کنید و ... . 


طراحی و ساخت سایت بدون نیاز به برنامه‌نویسی


یکی از مهمترین مزایای نرم‌افزار وردپرس این است که این امکان را برای کاربران فراهم می‌کند تا بدون نیاز به برنامه نویسی و کدنویسی از پس طراحی و ساخت وب سایت برآیند. ما امروزه برای انجام بسیاری از کارها مثل راه‌اندازی یک فروشگاه اینترنتی ناچار به طراحی و ساخت وب سایت خود هستیم.


تا پیش از وجود پلتفرم‌هایی مانند وردپرش افراد برای ساخت وب سایت نیاز به یادگیری برنامه‌نویسی و کدنویسی داشتند اما امروزه با وجود این نرم‌افزارها حتی افراد مبتدی هم به راحتی و به خوبی از پس انجام این کار بر خواهند آمد و دیگر لزوم یادگیری برنامه‌نویسی از بین رفته است.



پلتفرم‌های گوناگونی که برای طراحی سایت بدون کدنویسی در دسترس هستند عبارتند از: وردپرس، پرستاشاپ، ویکس، شاپیفای، حباب و ... که وردپرس با برخورداری از مزایای مهمی که با آن‌ها اشاره شد یکی از محبوب‎‌ترین‌ها است. با شرکت در دوره‌های آموزش طراحی سایت با وردپرس بدون کدنویسی و تسط کامل بر نحوه به کارگیری این پلتفرم می‌توانید به راحتی از امکانات فوق‌العاده‌ی آن برای طراحی و ساخت وب سایت استفاده کنید.


کاربرد وردپرس چیست؟


شما می‌توایند با استفاده از نرم‌افزار وردپرس هر وب سایت قابل تصوری، از وبلاگ‌های شخصی گرفته تا وب سایت‌های تجاری پیچیده، را طراحی کنید و بسازید. کاربران در سرتاسر جهان از وردپرس برای کسب درآمد آنلاین استفاده می‌کنند.



این سیستم مدیریت محتوا برای اجرای عملیات تجارت الترونیک به اندازه‌ی کافی انعطاف‌پذیر و ساده است و سرعت کاربران در ساختن وب سایت‌های کوچک به نحو چشمگیری بالا برده است. کاربران با استفاده از امکاناتی که وردپرس در اختیار آنها قرار می‌دهد می‌توانند به راحتی:



  1. یک وبلاگ راه‌اندازی کنند و به کار تولید محتوا بپردازند.

  2. برای یک کسب و کار کوچک وب سایت بسازند.

  3. یک فروشگاه آنلاین ایجاد کنند.

  4. گروه یا اجتماعی بسازند که افراد می‌توانند در آن عضو شوند.

  5. اقدام به فروش دوره‌های آنلاین کنند.

  6. برای انتشار مجلات آنلاین و راه‌اندازی سایت‌های خبری معمولاً از وردپرس استفاده می‌شود.

  7. سایت‌های خدماتی و یا شرکت‌ها برای راه‌اندازی وب سایت خود از ورد پرس استفاده می‌کنند.

  8. و ...


عملکرد وردپرس برای موتورهای جست و جو چگونه است؟


اغلب یکی از نکات مهمی که در دوره آموزش سئو سایت به آن پرداخته می‌شود نحوه برخورداری از یک سیستم جست و جوی کارآمد و پیشرفته است که باعث هر چه بهتر و بیشتر دیده شدن شما در میان سایر رقبا است. یکی از مزایای مهم وردپرس در این راستا برخورداری از افزونه‌هایی است که برای جست و جوی پیشرفته در وردپرس وجود دارند و استفاده از آن‌ها می‌تواند نرخ جست و جو در سایت شما را به نحو قابل توجهی افزایش دهد.


برای نمونه افزونه‌های زیر را به شما معرفی می‌کنیم:



  1. افزونه‌ی Ivory Search یک افزونه‌ی رایگان است که امکان ساختن فرم جست و جوی دلخواه‌تان را برای شما فراهم می‌کند

  2. افزونه‌ی Ajax Search Lite که امکان وارد کردن فرم جست و جوی پیشرفته‌ی Ajax در سایت را برای کاربران فراهم می‌کند

  3. افزونه‌ی Better Search نیز یک افزونه‌ی رایگان است که علاوه بر بهبود سرعت جست و جو بر پیدا کردن پاسخ‌های مرتبط‌تر برای کاربران متمرکز است

  4. افزونه‌ی ACF: Better Search که بسیار ساده و سبک است و می‌تواند با فعال کردن حالت آرشیو سرعت جست و جو را بالا ببرد اما به نوع فیلد توجه نکند

  5. افزونه‌ی Relevanssi که با توجه به پاسخ‌های شما به پرسشهایی که مطرح می‌کند امکان مشاهده نتایج بر اساس پربازدیدترین یا جدیدترین موارد را برایتان فراهم می‌کند.


این‌ها تنها چند مورد از افزونه‌های جست و جوگر و تنها بخشی از ویژگی‌ها و کارایی آنها است و لازم است که کاربران با اطلاع دقیق از نوع هر یک از آنها و متناسب با نیاز خود دست به انتخاب بزنند و بهترین گزینه را برای خود برگزیند.



نقش افزونه در سایت وردپرس چیست؟


دیدید که تاکنون بارها از واژه‌ی افزونه یا پلاگین استفاده کردیم اما ممکن است همچنان برایتان این سؤال مطرح شود که افزونه وردپرس چیست و نقش آن در برنامه وردپرس چیست؟ افزونه‌های وردپرس برنامه‌هایی هستند که به شما این امکان را می‌دهند تا ویژگی‌ها و عملکردهای جدیدی را به وب سایت وردپرس خود اضافه کنید.


در حال حاضر حدود 59000 افزونه رایگان در فهرست پلاگین WordPress.org موجود است. وردپرس در سال 2003 به عنوان یک ابزار راه‌اندازی وب سایت شروع به کار کرد اما به تدریج به یک سیستم مدیریت محتوای قدرتمند تبدیل شد و این رشد و گسترش بیشتر به لطف افزونه‌ها اتفاق افتاد.


افزونه‌های وردپرس برنامه‌های نرم‌افزاری کوچکی هستند که در بالای نرم‌افزار وردپرس مرتب شده‌اند و قابل اجرا هستند. این به شما امکان می‌دهد که تقریباً هر وب سایتی را با وردپرس ایجاد کنید، نه فقط وبلاگ. API افزونه‌ی وردپرس مجموعه‌ای قوی از امکانات و فیلترها را ارائه می‌دهد که به توسعه دهندگان این امکان را می‌دهد تا عملکرد موجود وردپرس را تغییر دهند یا عملکرد جدیدی به آن اضافه کنند.


افزونه‌ها می‌توانند از انواع محتوای وردپرس، طبقه‌بندی‌ها و فیلدهای سفارشی استفاده کنند و به کاربران اجازه دهند انواع مختلف محتوا را ذخیره کنند، نه فقط پست‌ها و صفحات را.


بازار کار وردپرس


بگذارید مطلب را با پرسشی تمام کنیم که احتمالاً دغدغه‌ی همه است: "بازار کار طراحی سایت با وردپرس چگونه است؟" همانطور که گفتیم امروزه هر کسب و کاری باید وب سایت خود را داشته باشد و از طرفی شاهد رشد فروشگاه‌های آنلاینی هستیم که برای شروع به راه‌اندازی وب سایت نیاز دارند.


همه‌ی این‌ها باعث شده که وردپرس همچنان بازار کار پررونقی داشته باشد که متقاضیان بسیار دارد. یادگیری طراحی سایت با وردپرس بسیار آسان است و حتی افراد مبتدی نیز می‌توانند آن را به طور کامل یاد بگیرند اما در صورت مسلط بودن بر این کار افراد می‌توانند از کسب درآمد مناسب در این زمینه مطمئن باشند.


افراد حرفه‌ای می‌توانند با طراحی سایت، قالب‌ها، افزونه‌ها یا استفاده از آن در زمینه تولید محتوا و حتی برگزاری دوره‌های آموزشی کسب درآمد کنند و چشم‌انداز روشنی در این خصوص برای خود در نظر بگیرند.

نظرات (0)

به اشتراک گذاری

این پست را با دیگران به اشتراک بگذارید