مقاله یک متن غیرادبی است که هدف از نوشتن آن آگاه کردن خواننده از یک موضوع خاص یا ارائه یک دیدگاه خاص است. این دسته از نوشتهها طیف وسیعی از موضوعات را پوشش میدهند؛ مقالات آکادمیک معمولاً مقالات رسمی هستند در حالی که برخی مقالات غیررسمی هم وجود دارند که برای انتشار در مجلات، رسانههای اجتماعی یا وبلاگها نوشته میشوند. اگر دغدغه شما هم این است که چگونه مقاله بنویسیم، تا آخر این متن با ما همراه شوید.
برای دانستن اینکه چطور مقاله بنویسیم پیش از هر چیز باید بدانیم که ساختار یک مقاله چیست و از چه بخشهایی تشکیل شده است. یک مقاله تأثیرگذار و نظاممند معمولاً از سه بخش اصلی تشکیل میشود.
مقدمه نوعی زمینهچینی برای ورود به بحث اصلی است. مقدمه باید به گونهای نوشته شود که توجه خواننده را به خود جلب کند و به او ایده روشنی از آنچه که مقاله شما در مورد آن بحث خواهد کرد، بدهد. مقدمه شامل معرفی مسأله و پرسش اصلی تحقیق، پیشینه آن و رویکرد پژوهش حاضر به آن مسأله است.
بدنه اصلی مقاله جایی است که شما به طور عمیقتر در موضوع خود غوطهور میشوید، استدلالها و شواهد خود را ارائه میدهید روشهای به کار رفته را به بحث میگذارید.
نتیجهگیری مقاله شما را به پایان میرساند و باید در آن نکات اصلی مقاله را خلاصه کند، از آنها به یک نتیجه خاص و جدید برسید و چیزی برای فکر کردن به خواننده بدهید. میتوانید در ادامه بخشی را به بحث درمورد این نتایج اختصاص دهید و از دستاوردها یا تأثیر آن در آینده بگویید. ارائه منابعی که در نوشتن مقاله مورد استفاده قرار گرفتهاند.
برای راحتی کار و خلاصی از سردرگمی و نیز برای داشتن پاسخی دقیق برای این پرسش که چگونه مقاله بنویسیم، کافی است آن را به چند مرحله تقسیم کنیم و از تکمیل کار در هر مرحله مطمئن شویم. مراحل پیشنهادی ما عبارتند از:
در این بخش توجه به چند نکته ضروری است. دقت کنید که موضوع انتخابی شما و جدید باشد، حرف تازهای برای گفتن داشته باشد و قبلاً مورد بررسی قرار نگرفته باشد، از ارزش موضوع مورد نظر و نتیجه این کار پژوهشی مطمئن شوید و دقت کنید که منابع معتبر کافی برای پژوهش در این زمینه وجود داشته باشد.
تعیین و انتخاب روش تحقیق باید در مطابقت کامل با موضوع و زمینه تحقیق باشد. روشهای مختلف در حوزههای مختلف عبارتند از: روش تجربی، مطالعه موردی، استفاده از نظرسنجی، روش مطالعاتی و ... .
پس از طرح پرسش و تعیین روش تحقیق وقت آن است که مشخص کنید مقاله شما از چه بخشهایی تشکیل خواهد و هر بخش به چه محتوایی اختصاص داده خواهد شد.
اگر موضوع انتخابی شما از پتانسیل بالایی برخوردار باشد و روش تحقیقی سازگار و هماهنگ با آن انتخاب شده باشد این مرحله به خوبی سپری خواهد شد. اعتبار مقاله به موفقیتآمیز بودن این مرحله بستگی دارد. سعی کنید با آوردن استدلالهای قوی به پیشبرد هر چه بهتر متن کمک کنید و پس از رسیدن به نتیجه مورد بحث میزان اثرگذاری آن را به طور شفاف نشان دهید. رعایت نکات ویرایشی و پرهیز از غلطهای املایی و دستور زبانی را نیز فراموش نکنید.
همانطور که گفتیم چکیده یک خلاصه جامع از کل متن پژوهش است و اهمیت آن برای داوری درمورد مقاله بسیار بالا است. به همین خاطر بهتر است پس از طی مراحل بالا و زمانی نوشته شود که فرد بر کلیت پژوهش کاملاً مسلط است.
دقت داشته باشید که منابع مورد استفاده در مقاله باید معتبر باشند و شیوه نوشتن آنها به نحو استاندارد باشد. مانند: نام نویسنده، سال انتشار، عنوان مقاله، کتاب یا مجله مورد نظر و شماره صفحات مورد استفاده.
در نهایت کل مقاله مورد بازبینی قرار دهید و به دقت بررسی کنید. مطمئن شوید که ترتیب پاراگرافها به بهترین شکل تنظیم شده باشد، در ساختار کلی آن تمامی نکات مراعات شده باشد و اشتباهات املایی یا دستوری ندارد.
علاوه بر رعایت اصول مقالهنویسی برای داشتن یک مقاله خوب لازم است به چند نکته مهم توجه داشته باشید:
همانطور که دید لازمه نوشتن یک مقاله خوب رعایت نکات و تکنیکهای مقالهنویسی است. تنها در صورتی میتوانید از انتشار و اثرگذاری یک مقاله در حوزه مورد نظر مطمئن شوید که تمام نکات را رعایت کنید و آن را در فرمت و قالب استاندارد ارائه دهید. اگر قصد نوشتن و انتشار مقاله انگلیسی را دارید علاوه بر رعایت ساختار و اصول مقاله نویسی و اطمینان از ارزشمندی پژوهش خود، باید بدانید حوزه فعالیت کدام مجلات یا ژورنالهای بینالمللی با موضوع شما هماهنگی دارد.
اگر به زبان انگلیسی مسلط باشید قاعدتاً خودتان به بهترین نحو از پس نوشتن مقاله برمیآیید اما اگر به اندازه کافی در این کار حرفهای نیستید باید پس از نوشتن آن به زبان فارسی کار برگرداندن متن را به یک مترجم حرفهای و قابل اعتماد بسپارید. لازم است که این افراد علاوه بر داشتن تسلط کافی بر زبان انگلیسی در حیطه مورد نظر هم دانش و اطلاعات کافی داشته باشند و کلمات و عبارات تخصصی را بشناسند. مدت زمان ترجمه یک مقاله به میزان مهارت و تخصص مترجم مورد نظر بستگی دارد. سعی کنید در روند ترجمه کیفیت نهایی را بر هر چیزی ترجیح داده شود.
نوشتن مقاله میتواند تأثیر بسیاری بر پیشرفت و ارتقای شما داشته باشد پس داشتن اطلاعات و آگاهی کافی پیش اقدام به نوشتن ضروری و لازم است. شما میتوانید این اطلاعات را خواندن انواع کتابها و مقالاتی که در این مورد نوشته شدهاند کسب کنید یا اینکه با شرکت در دورههای اموزش مقاله نویسی از صفر تا صد، پاسخ دقیق و کاملی برای پرسش چگونه مقاله بنویسیم پیدا کنید.
یکی از مهمترین مزایای شرکت در چنین دورههایی این است که علاوه بر یادگیری نکات مورد نظر میتوانید از راهنماییها و تجارب افرادی استفاده کنید که قبلاً این مسیر را رفتهاند و با موانع و مشکلات احتمالی مواجه شدهاند، در نتیجه بهترین و مفیدترین پاسخها را برای پرسشها و ابهامات شما خواهند داشت.